24/7 Kontakt centar +382 67 660 832

Krit

Sa površinom od 8.261km2 ostrvo Krit je najveće ostrvo u Grčkoj i peto ostrvo u Mediteranu posle Sicilije, Korzike, Sardinije i Kipra. Nalazi se na raskrsnici tri kontinenta Evrope, Azije i Afrike i zapljuskuju ga tri mora Libijsko, Egejsko i Jonsko. Krit je jedno od najznačajnijih grčkih ostrva, koje svake godine posjeti sve veći broj turista. Ovo ostrvo pored divnih plaža ima dugu i značajnu istoriju, što ga dodatno čini atraktivnim za posjetioce.

Hanja (Chania) jedno od najživopisnijih mjesta na ostrvu, kome tragovi prošlosti daju poseban šarm. Do 1972. Hanja je bila glavni grad Krita. Danas je drugi po veličini, glavni grad istoimene oblasti i najveći grad zapadnog Krita, sa oko 60.000 stanovnika. Od aerodroma u Akrotiriju udaljen je 14 km. U minojsko doba Kidonija, kako se tada nazivala Hanja, bila je važan grad-palata koji je kasnije nastavio svoj razvoj u antičko doba, pod rimskom, vizantijskom, venecijanskom i turskom vlašcu. Hanja je dva grada u jednom. Šetnja starim srednjevjekovnim dijelom grada u kome su prodavnice suvenira i taverne na otvorenom iz kojih dopiru zvuci buzukija, kao i novim dijelom grada sa velikom lukom, venecijanskim svetionikom, džamijom, i kućama iz venecijanskog i turskog perioda, putovanje je kroz istoriju Krita.

Retimno je treći po veličini grad na Kritu, posle Herakliona i Hanje. Ali je dosta različit od ova dva grada. Retimno kombinuje šarm starog grada sa prelijepom dugom pješčanom plažom. Ovaj grad je dosta toga zadržao i od turaka i od vanecijanaca koji su boravili ovde zbog toga odiše nekom romantikom. Venecijanska utvrđenja romantično se miješaju sa pravoslavnim i katoličkim crkvama, dzamijama, veličanstvenim dvorcima venecijanske arhitekture, kaldrmisanim stazama koje stvaraju magičnu atmosferu i podsjećaju na turbulentnu prošlost ovog grada.

Ostrvo Krit, poznato je i kao najsunčanije grčko ostrvo gde je lijepo vrijeme bez kiše zagarantovano. Dopašće vam se prirodni kontrasti i neverovatno lijepe plaže: Elafonisi, Balos, Falasarna…